Poznato je da naše tijelo ima mogućnost  regeneracije  i samo obnavljanja  tkiva. Matične stanice čine to svaki dan tijekom života.

PRP terapija pomlađivanja matičnim stanicama je tretman pomlađivanja vlastitom krvlju. Takva terapija postaje vodeći zahvat koji koristi mogućnost liječenja koju imaju trombociti i faktori rasta u krvi kako bi stimulirao reakciju matičnih stanica. Te matične stanice pomažu stvaranje novog kolagena i krvnih žila, obnovu i poboljšanje oštećene kože te usporavaju i poništavaju znakove starenja.

PRP terapija pomlađivanja matičnim stanicama nova je i revolucionarna metoda pri kojoj se upotrebljava minimalna količina vlastite krvi za pomlađivanje kože. Metoda je dobila ime PRP (Platelet Rich Plasma) ili u prijevodu – plazma bogata trombocitima. U PRP-u se uz trombocite nalaze faktori rasta i matične stanice, koje nadalje stimuliraju proces obnove. Budući da se kod ovog tretmana  koristi Vaša vlastita krv, ne unose se sintetičke tvari te ne postoji mogućnost nuspojava. Iz Vaše krvi se koriste ključne stanice i protein, te se posebnim metodama i postupcima ponovnim ubrizgavanjem pospješuje obnova kože i potkožnog tkiva. Ovim postupkom na prirodan način potičemo regeneraciju i oporavak tkiva na licu te tako smanjujemo bore i poboljšavamo tonus kože na licu. Tretman je u potpunosti netoksičan, hipoalergen te ne zahtijeva vrijeme oporavka.

U našoj Poliklinici koristimo metodu koja je sigurna, učinkovita i dugotrajna, te ono najvažnije – omogućuje najveću koncentraciju matičnih stanica, faktora rasta i trombocita te daje sinergijski učinak dva vrijedna sastojka: hijaluronske kiseline i plazme bogate trombocitima.

Hijaluronska kiselina (HA) je sastavni dio naše kože. U estetskoj medicini se koristi više od 25 godina kao dodatak koži, a dokaz djelotvornosti i sigurnosti su milijuni odrađenih tretmana. Hijaluronska kiselina na sebe veže vodu što kod kože stvara dodatni volumen, potiče migraciju i proliferaciju stanica kože, te hidratizira i vitalizira kožu iznutra.

Plazma bogata trombocitima (A-PRP) koja se izdvaja iz krvi koristi se u estetskoj kirurgiji, ortopediji i stomatologiji već više od 10 godina. Njena prednost je što povećava proizvodnju kolagena, poboljšava elastičnost, boju i debljinu kože. Isto tako stimulira diferencijaciju i proliferaciju matičnih stanica, aktivira angiogenezu (stvaranje novih krvnih žila) te daje koži voluminozni efekt. Plazma sadrži važne molekule poput krvnih proteina, hormona i hranjivih sastojaka koji pomažu kod obnavljanja tkiva.

Priprema pacijenta i indikacije za zahvat

Za bolje razumijevanje potreba svakog pacijenta te pravilne indikacije koji je tretman ili kombinacija tretmana potrebna, izuzetno je bitno učiniti konzultacije s doktorom.

PRP terapija pomlađivanja matičnim stanicama može se upotrebljavati za:

 • ublažavanje glaberalnih linija, odnosno bora između obrva
 • ublažavanje bora „mrštilica“
 • poboljšanje izgleda bora oko očiju
 • smanjenje nazolabijalnih bora
 • smanjenje bora smijalica
 • tretiranje ožiljaka od akni
 • smanjenje bora oko usta
 • pomlađivanje kože na rukama i ostalim dijelovima tijela
 • poticanje rasta kose na tjemenu

Priprema za zahvat

 • Prije tretmana će se standardnom procedurom izvaditi 5 ml Vaše krvi.
 • Nakon toga će se posebnom tehnikom, odnosno centrifugom s velikim brojem okretaja, odvojiti plazma od ostalih sastojaka Vaše krvi.
 • Tako dobivenu plazmu, malim i nježnim ubodima, primjenjujemo na koži.

Rezultati

Rezultati su vidljivi već nekoliko dana nakon tretmana, dok se potpuni efekt očekuje tijekom sljedećih mjeseci zbog procesa stvaranja novog kolagena i elastina. U tom razdoblju koža se revitalizira, postaje mekša, elastičnija i vidno pomlađena. Preporučuju se tri tretmana. Drugi se radi nakon 4 – 6 tjedana od prvog, a treći također 4 – 6 tjedana nakon drugog. Kontrola je nakon 6 mjeseci. Učinci tretmana mogu trajati do dvije godine, ovisno o osobi.

Oporavak

Neposredno nakon tretmana moguća je pojava crvenila, natečenosti i minimalna bol na području koje se tretiralo, koje u pravilu nestaje kroz par sati, a u cijelosti za nekoliko dana. Većina pacijenata se odmah nakon tretmana vrati svojim uobičajenim aktivnostima. Već u par tjedana nakon tretmana vidljivo je opće poboljšanje u vlažnosti, strukturi i tonusu kože. Nakon tri do šest tjedana počinje razvoj novog kolagena i krvnih žila, a u idućih tri do šest mjeseci dolazi do nestanka linija i bora te ispravka obujma.

Mjere opreza

PRP terapija pomlađivanja matičnim stanicama je jednostavan i siguran tretman. Obzirom da se PRP filtrira iz Vaše krvi, ne postoji mogućnost prijenosa bolesti, alergija ili imunoloških reakcija. PRP terapija se ne primjenjuje u slučaju disfunkcije trombocita, kritične trombocitopenije, hemodinamske nestabilnosti, autoimunih bolesti, sepse, akutnih i kroničnih oboljenja, trudnoće, kronične bolesti jetre i antikoagulacijske terapije.