Hijaluronski dermalni fileri posljednjih su deset godina postali zlatni standard kada je riječ o popunjavanju bora lica. Hijaluronskim filerima najčešće se popunjavanju već formirane bore u cilju pomlađivanja, iako se sada koriste i kod osoba iznad 25 godina starosti, kao prevencija nastanka bora. Nekoliko je razloga velikog porasta popularnosti filera – njihova kompatibilnost i biološka razgradnja u koži, jednostavna i bezbolna primjena, te minimalne komplikacije. Hijaluronska kiselina je prirodna tvar koja ima veliki udio u izgradnji vanstaničnog prostora naše kože, gdje ima vrlo važnu ulogu u balansu vode, kao i cijeljenju upravo zato jer omogućuje dobru hidrataciju. Najveći benefit kod primjene dermalnih filera jest da hijaluronski fileri utječu na regeneraciju i stvaranje novog kolagena.

Hijaluronskim filerima mogu se tretirati sve zone lica: nazolabijalne bore, mentolabijalne bore, “bar code” bore (okomite borice iznad gornje usne, tzv. “pušačke bore“), tretmani podočnjaka, povećanje usana, generalno povećanje izgubljenog volumena u licu (npr. obrazi), korigiranje kontura lica (npr. brada).

Uvijek težimo pristupu “manje je više” – želimo da naše klijentice zadrže prirodan izgled uz minimalne korekcije. Stoga je vrlo važno naglasiti da hijaluronski fileri omogućavaju postizanje i zadržavanje prirodnog izgleda kontura lica. Tretiranjem određenih dijelova lica posebnim tehnikama, postiže se zapravo efekt liftinga lica.

 

Tijek tretmana

Tretman se obavlja u ordinaciji ambulantno i sam tijek ima nekoliko etapa.

  • Prvenstveno je najvažnije odraditi inicijalni razgovor s pacijentom, kako bismo saslušali sve želje i očekivanja pacijenta.
  • Pacijent potpisuje suglasnost za izvođenje zahvata.
  • Nakon razgovora izrađuje se plan tretiranja lica i odabire dermalni filer koji će se aplicirati.
  • Nakon toga kreće priprema i izvodi se tretman.
  • Filer se ubrizgava u željeno područje pomoću malih, tankih iglica. Za vrijeme tretmana pacijenta se informira o tome koliko je filera ubrizgano te ako pacijent želi, u svakom trenutku može pogledati učinak onog što je napravljeno.
  • Nakon tretmana liječnik nanosi post proceduralnu kremu koja maksimalno ublažuje crvenilo i moguću iritaciju kože, stoga većina pacijenata odlazi bez ikakvih znakova da se tretman odradio.

 

Priprema pacijenta

Tretmani hijaluronskim filerima ne zahtijevaju dugu pripremu – pacijenti su u roku od 15-ak minuta spremni za tretman.

  • Za početak potrebno je ukloniti svu šminku prije tretmana na mjestima koja će biti tretirana.
  • Od izrazite važnosti je dezinfekcija područja koje će se tretirati, nakon što se ukloni šminka.
  • Nakon dezinfekcije, na područje koje će se tretirati nanosi se anestetska krema kako bi se ublažili injekcijski ubodi.
  • Nakon 15 minuta anestetik se ukloni, ponovno se dezinficira lice i može se započeti s aplikacijom dermalnih filera.

 

Trajanje tretmana

Trajanje tretmana i inicijalnog razgovora jest oko sat vremena. Trajanje ovisi o tome dolazi li pacijent prvi put na određeni tretman i zna li što točno želi tretirati. Tretman traje ovisno o područjima koja se tretiraju i količini filera koji se aplicira, ukupno od 30 do 45 minuta.

 

Rezultati i oporavak

Rezultati tretmana hijaluronskim filerima vidljivi su odmah nakon tretmana. Zbog mogućeg crvenila na koži, otoka ili podljeva, koji se povuku kroz nekoliko dana, pravi rezultati biti će vidljivi nakon toga. Potrebna su minimalno 2 tjedna da se preparat sam preraspodijeli i da se vidi pravi učinak. Stoga ukoliko je želja ponavljati tretman, predlaže se da se pričeka određeno vrijeme da se vidi rezultat.

 

Mjere opreza

Nakon tretmana dermalnim filerima moguća je pojava crvenila, podljeva, otoka ili osjetljivosti na mjestu ubrizgavanja filera. Crvenilo nestaje obično nekoliko sati nakon, dok otok i podljev najčešće nestaju za nekoliko dana. Nuspojave su izrazito rijetke. Nakon tretmana dermalnim filerom preporuča se izbjegavanje saune, izlaganje suncu, odlasci u solarij, pritiskanje dijela lica koje je tretirano.

 

NAJPOPULARNIJI TRETMAN DERMALNIM FILERIMA – POVEĆANJE USANA – LIP DESIGN

Povećanje usana vrši se nekiruškom i minimalno invazivnom metodom aplikacije određenog preparata, čime se postiže veći volumen usnica i isticanje određenih strateških mjesta. Povećanje usana radi se najčešće kod mlađih osoba kod kojih postoji primarno manji volumen, odnosno kod tankih usana ili kod starijih osoba gdje je došlo do atrofije tkiva u području samih usana. Postoje dvije osnovne vrste preparata (filera): jedna skupina spada u tzv. trajne filere, a druga u polutrajne ili resorptivne. Opće prihvaćene metode u svijetu današnjeg modernog pristupa anti-agingu je primjena polutrajnih, tj. razgradivih filera – dermalnih hijaluronskih filera.

U našoj Poliklinici koristimo Teosyal®RHA hijaluronske filere koji su rezultat rada Teoxane laboratorija, a nastali su kao želja da se stvori filer koji će se kretati s pokretima Vašeg lica. Karakterizira ih poseban način vezivanja lanaca hijaluronske kiseline, čime je bolje očuvana njihova duljina.

 

Priprema pacijenta

Prije postupka važno je s liječnikom razmotriti koji efekt želite postići u smislu povećanja, jer o tome ovisi i količina preparata koja će se koristiti. Ipak je važno napomenuti da ne treba pretjerivati.

 

Tijek zahvata

Tretman povećanja usana započinje s pažljivom dezinfekcijom tretirane regije te ciljanom i primjerenom anestezijom. Nakon toga se dermalni filer u obliku injekcije aplicira dužinom ruba usana te u same usnice kako bi se usne izmodelirale i postigao se željeni oblik i volumen usana. Postoje razne tehnike za aplikaciju dermalnih filera kojima se postižu razni efekti, ovisno o željama i kako bi se postigao najbolji mogući učinak. Zahvat je kratkotrajan i dobro se podnosi, nakon zahvata nema bolova.

 

Oporavak nakon zahvata

Ako se pojavi oteklina potrebno je oko 24 – 48 sati da sasvim splasne, a nakon dva tjedna očekujemo konačni rezultat. Postoji mogućnost hematoma na mjestima aplikacije, ali nakon par dana oni nestaju u potpunosti. Nakon tretmana prvi dan potrebno je izbjegavati korištenje šminke i ne piti alkohol kako ne bi bilo nepotrebnog oticanja koje se smiruje kroz 2 dana. Preporučuje se korištenje određene kozmetike za ublažavanje reakcije tkiva, ali isključivo po preporuci doktora (kreme, masti). Primjerice Teoxane kreme – Post Procedure ili Deep Repair Balm, koje momentalno ublažuju i uklanjuju crvenilo.