Degenerativa zigapofiznih zglobova

Deformirajuća spondiloartroza uključuje degeneracijske promjene i atrofično zadebljanje zigopafiznih zglobova. To su parni zglobovi koji uz intervertebralne diskove čine zglobini sustav između dva kralješka, na tom mjestu se uzglobljuj gornji i donji zglobni nastavci kralješka putem kojih se prenose dvije trećine opterećenja kralježnice.

 

Postupak za otklanjanje pogledajte ovdje.

 

 

Stenoza spinalnog kanala

U prirodnom procesu starenja u kralježnici okoštavaju diskovi, zglobovi i ligamenti koji zajedno suzuju spinalni kanal i dovode do pritiska na kralježnične živce. Ukoliko se uz suženje pojavi bol u križima i karakterističan simptom širenja bolova u noge pri kretanju, a prestanak pri odmaranju u sjedećem ili prignutom položaju, takvo stanje nazivamo spinalna stenoza. Kako bolest napreduje pojavljuju se bolovi, grčevi i trnjenje u nogama i u mirovanju, a moguće su i neurološka oštećenja. Ova bolest ima polagani tijek kroz niz godina s razdobljima pogoršanja i razdobljima poboljšanja. Bolest dijagnosticiramo pregledom specijaliste i MR oslikavanjem slabinske kralježnice.

 

Postupak za otklanjanje pogledajte ovdje.

 

 

Degenerativne promjene intervertebralnih diskova

Kralježnica spada u aksijalni odnosno potporni dio skeleta čovjeka te samim tim pristavlja potporni stup kojeg čine 33 do 34 kralješka koja svojom dinamikom i statikom omogućava sve čovjekove kretnje od uspravnog stava do složenih kretnji. Osim navedenog ima protektivnu ulogu živčane strukture koja omogućuje upravljanjem pokreta. Stup kralježnice se može podijeliti na 5 segmenata te gornja 24 kralješka omogućuju pokrete zbog toga što su podijeljeni intervertebralnim diskovima te omogućuju kralježnici pokrete savijanja ta apsorpcije udaraca tjekom fizičke aktivnosti. Osnovna kralježnice čini vertebralni dinamički segment koji zapravo predstavlja dva susjedna kralješka sa svojim pripadajućim strukturama: intervertebralnim diskom, fasetnim zglobovima , ligamentima ,mišićima ,mišićnim fascijama te spinalnim živcima odnosno živcima leđne moždine. Promjena na bilo kojoj od navedenih struktura dovodi do poremećaja biomehanike kralježnice te uzrokuje daljnje promjene na susjednim dijelovima kralježnice zbog izrazite bliskosti navedenih anatomskih struktura. Podrijetlo boli u području kralježnice samim tim ima tri glavana izvorišta a to su; mišići oko kralježnice ,drugo koštane i zglobne strukture same kralježnice te živci leđne moždine. Uz to ako se bol širi u određen strukture izvan leđa postoji mogućnost neuralne odnosno živčane podržanosti koja se projicira u druge dijelove tijela.

Gibljivi dio kralježnice povezan je intervertebarlnim diskovima koji se sastoje od svoja dva funkcionalno usklađena dijela fibroznog prstena(anulus fibrozus) i mekane jezgre(nukleus pulposus).Dotični dijelovi omogućuju ublažavanje naprezanja kao i samu elastičnost kralježnice. Uspravan stav čovjeka kao i različita opterećenja najrazličitija opterećenja u ljudskom tijelu izlažu intervertebralne diskove izrazito velikim tlakovima i naprezanjima a fiziološka prilagodba kralježnice čovjeka u uspravnom stavu evolucijski još nije dovršena u potpunosti. Samim time degeneracijske promjene intervertebralnih diskova nastaju brojnim djelovanjima brojnih fizioloških i nefizioloških opterećenja koje su u čovjeka vidljive u samoj mladosti te se brže ili sporije razvijaju tijekom cijelog životnog vijeka čovjeka.

 

Postupak za otklanjanje pogledajte ovdje.